İnsanlık tarihine bir de bu gözle bakın!

Kefren Piramidi Giza platosunda bulunan en büyük ikinci piramittir. Piramiti Firavun Kefren’in oğlu Mikerinos’un yaptırdığı sanılmaktadı...

Kefren Piramidi


Kefren Piramidi Giza platosunda bulunan en büyük ikinci piramittir. Piramiti Firavun Kefren’in oğlu Mikerinos’un yaptırdığı sanılmaktadır. Her ne kadar Keops Piramidi kadar yüksek olmasa da yüksek bir zemin tercih edilip, piramit çevresi kompleksi daha ayrıntılı inşa edilerek, Keops Piramidi'nin gölgesinde kalmaması sağlanmıştır. Piramidin dışındaki Firavun Mezar Tapnağının tüm tipik unsurları (giriş holü, sütunlu avlu, kraliyet heykeli için nişler, depo odaları ve diğer iç sığınaklar) ilk defa bu piramitin kompleksinde bir arada görülmüştür. Kendinden sonra yapılan piramitlerde de bu bölüm Kefren Piramidi'nde olduğu kadar büyük ve gösterişli inşa edilmemiştir. Ayrıca meşhur Giza Sfenksi bu piramidin nekropolünde bulunur.

Büyük piramitte olduğu gibi bu piramidin içinde de mezar amaçlı yapıldığını ispatlayacak herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Ayrıca piramidin içinde herhangi bir yazıt da yoktur. Büyük Piramit gibi Kefren piramidi de bir kaya çıkıntısı üzerine inşa edilmiştir. Piramidin kuzey yönünde iki girişi vardır. Bunlardan birisi tabanda diğeri, ise zeminden 11,5 metre yüksektedir.


Piramidin alt kısımlarının kaplamaları pembe granitten, daha yüksek kısımlar ise beyaz tura kalkerindendir. Diğer piramitlerde pek rastlanmayan şekilde Tura kalkerlerinden oluşan katmanın bir kısmı hala yerindedir. Piramit kompleksi; yanında küçük bir uydu piramit, Büyük Sfenks, Sfenkse ulaşan geçit, vadi tapınağı, sfenks tapınağı ve ölüm tapınağından oluşur.

0 yorum:

YAZARIN SON PAYLAŞIMI

Var olmak ve yazmak...

Kırk yaşındaydı. Yıllardan 610, aylardan Ramazan, gecelerden Kadir Gecesiydi. Daha sonradan bin aydan hayırlı olduğu söylenecek gece… ...