İnsanlık tarihine bir de bu gözle bakın!

Keops Piramidi, Kufu Piramidi veya Büyük Piramit… Dünyanın 7 harikasından biridir. Belki de antik çağlardan günümüze ulaşan en efsanevi ...

Keops Piramidi, Kufu Piramidi veya Büyük Piramit!


Keops Piramidi, Kufu Piramidi veya Büyük Piramit… Dünyanın 7 harikasından biridir. Belki de antik çağlardan günümüze ulaşan en efsanevi yapıdır. 1889 yılında Paris’te Eyfel Kulesi inşa edilinceye dek, yeryüzündeki en yüksek yapı olma özelliğini 4439 sene elinde tutmuştur. Eski Mısır’ın 4. Hanedanlığından, M.Ö. 2574'ten M.Ö. 2550’e kadar iktidarda kalan Firavun Kufu tarafından yaptırılmıştır. Piramit düz bir alana değil, zaten mevcut olan bir höyüğün üstüne inşa edilen Büyük Piramit, modern teknik ve yöntemlerle, profesyonel anlamda ilk olarak 1880 yılında İngiliz arkeolog William Matthew Flinders Petrie tarafından kazılmıştır. 


Heredot’a göre yapımı 30 sene sürmüş olsa da Kufu iktidarda sadece 23 sene kalmıştır. Piramitte 2.300.000 adet taş blok olduğunu ve her taş bloğun aşağı yukarı 2,5 ton olduğunu düşünürsek, onlarca yıldır piramitlerin gizemini neden koruduğunu anlayabiliriz. Kaba bir hesapla Kufu, iktidara geldiği gün projenin startını verse piramidin tamamlanması için toplam (23*365:8395) 8395 güne sahiptir. Tüm bu günlerde aksiliksiz, tatilsiz, molasız, izinsiz her şeyin mümkün olamayacak kadar mükemmel gittiğini kabul edersek, günde (2.300.000/8395:273,97) 274 tane 2,5 tonluk taşın ana kayadan, muntazam şekilde kesilmesi, kesilen 2,5 tonluk kayaların piramit inşaat alanına taşınması ve 274 tane 2,5 tonluk taşın planlanan yere yerleştirilmesi gereklidir. Sokak lambaları ve projektörlerin olmadığı bir dönemde yapılan bu inşaatta, günlük hava aydınlığında maksimum çalışma süresini 13 saat kabul edersek; (Ki daha azdır!) Saatte (274/13:21) saatte 21, her (60/21:2,86) 2 dakika 51 saniyede bir 2,5 tonluk bir taş yerine yerleştirilmiştir. Süreyi aklınızda canlandırın! Her 2 dakika 51 saniyede bir… Böyle bir endüstri mühendisliği, böyle bir üretim planlaması, böyle bir şantiye yönetimi, işgücünün böyle verimli yönlendirilmesi inanılacak bir şey değildir. 


Keops (Khufu)
Hesabı zevk olsun diye biraz daha ilerletelim mi? Yapılan hesaplamalara göre böyle bir iş için 240.000 işçiye ihtiyaç var! Heredot bunun 100.000 esir ile yapıldığını söylese de… Fakat bulunan yazıtlarda veya belgelerde henüz Firavunların bu yapılarda zorla köle çalıştırdıklarını gösteren bir bilgiye ulaşılamamıştır. Aksine görünen piramitlerde çalışmanın gönüllülük esasına dayalı olduğudur. Tanrı Kral Firavun’a karşı minnetlerini göstermek için, kutsal bir amaçla çalışılan bir gönüllü kölelik sistemi…


Ama çalışanların köle olduğunu bile kabul etsek; böyle ağır bir işte çalıştırdığınız bir köleye günde 3 defa yemek vermelisiniz; O’nu düşündüğünüz için değil, çalışabilsin diye. Öğünde şimdiki tabirle bir ekmek yese günde 3 ekmek eder. Kısaca bu köle işgücünü hayatta tutabilmek için günde 720.000 ekmeğe ihtiyacınız var. Ortalama bir ekmek için 227 gr un kullanılsa, günde 163.440 Kg una ihtiyacınız var. Günde! Böyle bir tedarik zincirini ancak nüfusu bir milyonu bulan modern günümüz şehirlerinde bu teknoloji ve tarım ilaçlarıyla ancak yakalayabilirsiniz. Antik Mısır’a gizem olarak bu bile yeterlidir.


Bu devasa yapıların ne amaçla yapıldığı hala bir tartışma konusudur. Resmi arkeoloji bu yapıların firavunlar için inşa edilen türbeler olduğunu kabul etmeye meyilli olsa da, artık ünü arkeologları aşmış olan piramitlerin bu kadar küçük bir hedefle inşa edildiği fikrinin genel anlamda kabul edilmediğini söyleyebiliriz.


Fakat Giza’da bulunan üç piramit, Pisagor üçgeni yani 3:4:5 üçgeni olarak boyutlandırılmıştır. Üç piramit Orion takımyıldızının üç yıldızının yerleşimiyle aynı şekilde inşa edilmiştir. Giza bölgesi sadece piramitleri ile değil ayrıca meşhur Gize Sfenksi ile de göze çarpar. Şu açıkça bellidir ki; Büyük Piramit inşa edilirken bölgede üç piramit yapılacağı planlanmıştır. Yoksa bu oranlar tesadüfen birbirini tutmaz. O zaman bu bir hükümdarın kendisi için yaptırdığı anıtsal mezarlar olmasındansa, planlı ve daha ileri amaçlar için inşa edilmiş üç mistik yapıdır.





0 yorum:

YAZARIN SON PAYLAŞIMI

Var olmak ve yazmak...

Kırk yaşındaydı. Yıllardan 610, aylardan Ramazan, gecelerden Kadir Gecesiydi. Daha sonradan bin aydan hayırlı olduğu söylenecek gece… ...