İnsanlık tarihine bir de bu gözle bakın!

Tarih, arkeoloji ve antropoloji gibi bilim dallarında DNA analizi temelli çalışmalar yürüten Archaeo genetics Research Group’a ev sahip...

İtalya’ya tarım Sahra’dan mı geldi?


Tarih, arkeoloji ve antropoloji gibi bilim dallarında DNA analizi temelli çalışmalar yürüten Archaeo genetics Research Group’a ev sahipliği yapan Huddersfield üniversitesinde görev yapan Prof. Martin Richards, yapmış olduğu araştırmalarda bundan sekiz bin sene kadar önce tarım bilgisinin İtalya’ya dışarıdan, yakın doğudan gelen insanlarla birlikte geldiğini tespit etmiştir.

Prof. Martin Richards, “The Royal Society B Proceedings of B” dergisinde ana yazarlığını yaptığı makalede bu dönemde Yakın Doğu’dan gelen göçmenlerin İtalya’da koloniler oluşturduğunu ve tarım bilgisinin bölgeye bu göçmenlerce getirildiğini bildirmektedir. Uzun yıllar bu alanda çalışmalar yürüten Prof. Martin Richards’ın ulaştığı bilgilere göre M.Ö. 6000’li yıllarda İtalya’da tarım gelişmeye başlamıştır.

Bu tarih Sahra’daki iklim değişikliği ve buzul döneminin sona ermesiyle yaşanan göç dönemine denk gelmektedir. Buradan yola çıkarak bu göçlerin güzergâhlarından birisinin de İtalya olduğunu söylemek mümkün gözüküyor. 

0 yorum:

YAZARIN SON PAYLAŞIMI

Var olmak ve yazmak...

Kırk yaşındaydı. Yıllardan 610, aylardan Ramazan, gecelerden Kadir Gecesiydi. Daha sonradan bin aydan hayırlı olduğu söylenecek gece… ...